استفاده از آلیاژهای آلومینیوم در تولید
فلز آلومینیوم، ویژگی هایی چون سازگاری با محیط زیست، نسبت استحکام به وزن بالا و سطح براق دارد. لذا این ویژگی ها سبب شده در اکثر صنایع از جمله برق، الکترونیک، مخابرات و… به کار گرفته شود. در کنار تمام خواص ذکر شده، آلومینیوم دارای خاصیت رویینگی است که طی آن، اکسید آلومینیوم، روی سطح فلز ایجاد شده و مانع خورده شدن بیشتر فلز می شود. اما این خاصیت، موجب کدر شدن سطح و از دست رفتن زیبایی قطعه می شود. به همین دلیل از آبکاری برای رفع کدر شدن سطح قطعات آلومینیومی استفاده می شود.
اغلب قطعات و اجزای ساخته شده از آلومینیوم، آلیاژی هستند و به ندرت می توان آلومینیوم را بصورت خالص یافت. اکثر سازندگان از آلیاژ آلومینیومی متشکل از آلومینیوم به عنوان ماده پایه و فلز دیگری مثل روی، قلع، منیزیم یا سیلیکون به عنوان تقویت کننده استفاده می کنند. مواد فلزی تقویت کننده، خواص آلومینیوم را بهبود می بخشند و باعث می شود که قطعه برای آبکاری الکتریکی و سایر تکنیک های آبکاری مناسب باشد.
مراحل آبکاری آلومینیوم
آبکاري آلومينيوم شامل مراحل تمیزکاری، چربی گیری، خنثی سازی و زینکات می باشد.
مرحله تمیزکاری در آبکاری آلومینیوم
تمیزکاری اولین مرحله آبکاري آلومينيوم است. غوطه وری در محلول باعث حذف بقایای پرداخت کاری و زایده های عملیات مکانیکی خواهد شد. در صورتی که مواد تمیز کاری (چربی زدایی) حاوی ماده اکتیو کننده باشد، نیازی به چربی گیری برقی نیست. روش چربی زدایی التراسونیک یا شست شوی التراسونیک روشی کاربردی برای چربی زدایی است. در این روش ابتدا قطعه الکتریکی یا هر نمونه در یک مایع که غالبا آب است غوطه ور شده و تحت تاثیر امواج در محدوده فراصوت قرار می گیرد. این ارتعاشات حاصله موجب حذف اکثر آلودگی ها می شود. این روش برای جداسازی مواد چسبنده از سطح قطعاتی که از قبل پرداخت مکانیکی شده اند، توصیه می شود. در این مرحله باید از مواد مخصوص استفاده شود و رعایت شرایط لازم به عمل آید.
مرحله چربی گیری در آبکاری آلومینیوم
مرحله دوم ابکاری الومینیوم ، چربی گیری است. این مرحله، بعد از چربی زدایی برقی، برای حذف لایه اکسیدی باقی مانده سطح قطعه انجام می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های این نوع مواد چربی گیر، فعال کردن سطح قطعه است. این کار با ترکیبات متفاوت با روش کاتدیک و یا آندیک مورد استفاده قرار می گیرد.
مرحله خنثی سازی در آبکاری آلومینیوم
خنثی سازی مرحله سوم ابکاری الومینیوم است. مواد قلیایی که در عملیات قبلی بر روی سطح قطعه باقی مانده اند، در محلول خنثی سازی برداشته می شوند و سطح قطعه را فعال می کنند. که جهت این کار باید از مواد اسیدی استفاده نمود. اما باید توجه داشت، از اسیدهای خشک مانند اسید فلوریدریکی که خاصیت فعال کنندگی نیز دارد، استفاده شود. از اسید سولفوریک و کلریدریک به دلیل خوردگی شدید، حتی در زمان کوتاه نباید استفاده شود. زیرا موجب بی کیفیتی محصولات ابکاری الومینیوم می شود.
مرحله زینکات در آبکاری آلومینیوم
در مرحله آخر ابکاری الومینیوم، بعد از یک سری پاکسازی، از زینکات و استانات استفاده می شود. سطح آلیاژ های آلومینیوم را در پایان با یک فیلم بسیار نازک از فلز روی یا قلع به طور پراکنده می پوشانند. زینکات در اصل شامل یک محلول قلیایی از روی، مانند هیدروکسید روی است. استانات نیز به صورت پایه شامل یک محلول قلیایی از قلع، مانند هیدروکسید قلع است. محلول زینکات یا استانات برای هر آلیاژ آلومینیوم مستقل است.